FS1000 16:9-es képarány

FS1000 és a 16:9-es képarány

Nagyon sokan használják a meglévő FS-1000 rendszerüket, 4:3-as képarányú üzemmódban a mai napig. Közülük sokan szeretnének átállni 16:9-es képarányra. Nekik szeretnénk segíteni ezzel a leírással.

 

 1. Telepítsék a legfrissebb ForwardTSoftware-t. (Természetesen Windows XP felhasználók az 5.6.0-ás változatot telepítsék!)
 2. A "C:Program FilesForwardT SoftwareToolsSLEngSettingsSLEngSettings.exe" fájlt futtassák és ott jelöljék ki a 11-sort PAL+ 16:9, kattintsanak a "Configure" gombra, majd válasszák a legfelső lehetőséget "Pal+ 16:9" for FD300 board #1 és ott kattintsanak a "Set" mezőbe."

Amennyiben megvannak ezek a beállítások, akkor az FS1000 a 16:9-es kapcsoló jelet (WSS) beinzertálja a kimenő jelbe. Streaming licenccel rendelkező felhasználóink ne felejtsék el a "graphot" módosítani. Az enkóder beállításainál a képarány alapértelmezetten "auto" állapotban van, ezt 16:9-re kell állítani.

Mi történik ha 4:3-as anyag kerül adásba?
Alaphelyzetben a 4:3-as anyagot az FS1000 szét fogja húzni 16:9-re, tehát minden és mindenki "kövér" lesz. A következő dolgokat lehet tenni ennek elkerülése érdekében:

 1. OnAir szoftver, Settings, General fül, Scale image to aspect legyen bepipálva.
 2. Legyen egy mappa* amiből az archív 4:3-as anyagok kerülnek adásba. Ebbe a mappába el kell helyezni egy default.SLini fájlt.
 3. A fájlnak a következő sorokat kell tartalmaznia:
  AspectX=4
  AspectY=3
  Ebben az esetben a 4:3-as fájlok úgy kerülnek adásba, hogy a két oldalon fekete csík lesz.
  Van lehetőség arra is, hogy ne legyen fekete csík, hanem nagyítson bele a képbe a szoftver, ilyenkor alul és felül croppolva lesz a kép, tehát kell egy harmadik sor
  Crop=100

*
A "default.SLini fájl egy bizonyos mappára vonatkozó alapértelmezett beállításokat tartalmazhat. A rendszer lehetőséget biztosít, hogy akár minden fájlnak egyenként határozza meg a felhasználó a beállításait. Erről bővebben a használati útmutató en_onair2.pdf-ben az 52. oldalon olvashatnak.